Egzersizin kas kuvvetini, dayanıklılığını, esnekliğini arttırma, kiloyu azaltma ve korumanın yanı sıra kardiyovasküler hastalık ve tromboz riskini azaltma, kan yağ ve glikoz düzeylerini düşürme, psikolojik durumu ve uyku kalitesini düzeltme, kemik mineral yoğunluğunu arttırma, bazı kanser tiplerini ve kronik ağrıyı azaltma gibi birçok olumlu etkileri vardır.
Yetişkinlere, kalp hastalıkları riskinden korunmada ve genel kardiyovasküler sağlık için Amerikan Kalp Derneği (Ameri- can Heart Association-AHA) egzersiz önerilerinde bulunmaktadır. Günde en az 30 dakika, haftada en az 5 gün olmak üzere toplam 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz ya da en az 25 dakika haftada en az 3 gün olmak üzere haftada 75 dakika şiddetli egzersiz ya da orta ve şiddetli aerobik egzersizin birleşimi yanı sıra ek sağlık yararları için haftada en az 2 gün orta-yüksek şid- dette kas güçlendirme egzersizleri önerilmektedir. 2011’de yayınlanan 1012 kişiyi içeren 28 randomize kontrollü çalışmanın (RKÇ) irdelendiği metaanaliz; dirençli egzersizlerin kan basıncını düşürdüğü, pik maksimum oksijen tüketim değerini (VO2) arttırdığı ve vücut yağ ve plazma trigliseritlerini azalttığı yönünde kanıt sağlamaktadır.
DOĞAL GENÇLİK İKSİRİ
Belli bir yaşa ulaştıktan sonra birçok kişide metabolizmanın yavaşlaması ve sabahları oluşan halsizlik gibi bazı kötü durumlar ortaya çıkar. Uzmanlara göre, düzenli olarak haftanın minimum 5 günü yarım saatlik yürüyüş yapan bireyler daha güçlü kaslara ve kalp-solunum sistemine sahip olur.
DEPRESYON VE ANKSİYETE İÇİN EGZERSİZ
Egzersiz, hem depresyon hem de endişe semptomlarını azaltan, bilimsel olarak kanıtlanmış bir ruhsal güçlendiricidir. Fiziksel aktivite endorfin seviyelerini yükseltir, vücudun beyin ve omurilik tarafından üretilen mutluluk ve öfori duyguları üreten ünlü “iyi hissetme” kimyasallarını canlandırır. Hafta boyunca sadece yumuşak bir egzersiz bile, depresyon ve anksiyeteyi azaltabilir, öyle ki bazı doktorlar ilaca başlamadan önce bu koşullar için bir egzersiz programı denemelerini önerebilir.